پشتیبانی به صورت ۲۴ ساعته
گریتینگ یکی از سازه های پرکاربرد در صنعت است که در حوزه های مختلفی مور...
تیم پشتیبانی دکتر فلز به صورت ۲۴ ساعته آماده پاسخگویی و ثبت سفارشات شما خواهند بود.
پشتیبانی به صورت ۲۴ ساعته
گریتینگ یکی از سازه های پرکاربرد در صنعت است که در حوزه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. برای گریتینگ تعاریف مختلفی ارائه شده است. گریتینگ از فلزات مختلفی ساخته می شود. این فلزات به صورت طولی و عرضی و با روش های جدید در کنار هم قرار می گیرند و گریتینگ را به وجود می آورند. برای اتصال این فلزات معمولا از روش جوشکاری گریتینگ استفاده می کنند. هر کشوری برای روش جوش دادن گریتینگ از استاندارد هایی پیروی می کند. استاندارد جوشکاری گریتینگ به تولید کنندگان کمک می کنند تا کیفیت ساخت این سازه را افزایش داده و عملکرد آن را بهبود ببخشند. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع روش جوشکاری گریتینگ بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با روش های جوش دادن گریتینگ تا انتهای این نوشتار با ما همراه باشید.
گریتینگ از اجزای مختلفی تشکیل می شود. اصلی ترین اجزا در ساخت گریتینگ شامل تسمه و میلگرد است که در ابعاد مختلفی تولید می شود. در پروژه هایی که نیاز به کف سازی و یا سقف کاذب است عموما از گریتینگ استفاده می شود. گریتینگ فلزی ایمنی بالایی را به وجود می آورد و از آسیب های عوامل محیطی مصون است. برای افزایش استحکام و دوام گریتینگ معمولا از پوشش گالوانیزه برای میله های فولادی استفاده می کنند. به همین دلیل خوردگی و زنگ زدگی در آن رخ نمی دهد و واکنش پذیری بسیار کمی را به وجود می آورد. این ویژگی گریتینگ به افزایش مقاومت آن در سازه کمک می کند. گریتینگ از لحاظ ساختاری نیز به چند دسته بزرگ تقسیم می شود: شبکه فولادی تسمه در تسمه، تسمه در میلگرد، تسمه در نیم تسمه، تسمه در 4 پهلوی تابیده.
تسمه در گریتینگ وظیفه تحمل بار و وزن سازه را به عهده دارد. رابط های نیز از چشمه های گریتینگ مراقبت می کنند. فضای خالی که بین رابط و باربر ایجاد می شود را چشمه می گویند. گرتینگ های فلزی را با دو روش تولید می کنند. در واقع جوشکاری گریتینگ به دو روش انجام می گیرد:
این روش جوشکاری گریتینگ رایج بوده و لازم است تا توسط افراد با تجربه و ماهر انجام گیرد. در این روش برای برش تسمه، برش میلگرد گریتینگ، پانچ تسمه ها، ترکیب گریتینگ و جوشکاری با CO2، از ماشین های پیشرفته و مجهز انجام می گیرد. در این روش نکته ای که باید به آن اهمیت داده شود کیفیت بالای جوشکاری گریتینگ است تا در نهایت خروجی آن سازه ای بی نقص باشد.
جوشکاری گریتینگ با این روش نسبت به روش جوش دادن گریتینگ CO2 پیشرفته تر است. اما یکی از مشکلاتی که برای آن وجود دارد تولید آن فقط به شکل تسمه چهار پهلوی تابیده در کشور ایران است. روش جوشکاری گریتینگ الکتروفورج مزیت هایی دارد که سبب شده بسیار از تولید کنندگان از آن بهره بگیرند. این روش نسبت به روش قدیمی وزن کمتری دارد. به علاوه مقاومت باربری تا حدود 30 درصد برای آن بیشتر است. میزان آسیب دیدگی و ایجاد خوردگی و ترک جوشکاری الکتروفورج نسبت به روش قدیمی کمتر بوده و گریتینگ های ساخته شده استحکام بیشتری را به وجود می آورند. گالوانیزاسیون در الکتروفورج با کیفیت بالاتری انجام می گیرد. به همین دلیل از ایجاد زنگ زدگی و خوردگی در نقاط جوشکاری جلوگیری می شود. الکتروفورج اتصال یکدست و یکنواختی را در سازه به وجود می آورد. به همین دلیل هیچ خللی فرجی در سازه گریتینگ مشاهده نمی شود.
در این روش هیچ ماده ای در جوشکاری گریتینگ افزوده نمی شود. همین دلیل اتصال با استحکام و دوام بالایی انجام می گیرد. همانطور که پیش تر گفتیم در جوشکاری گریتینگ به روش الکترو فورج هیچ عیب و ایرادی وجود ندارد و اتصالات بی نقص انجام می شود. این روش برای انجام آبکاری و پوشش دهی مناسب است. به همین دلیل می توان گفت تضمین کیفیت و ارائه عملکرد مطلوب برای این روش جوش دادن گریتینگ وجود دارد. برای اتصال قطعات باربر و رابط از جریان برق با ولتاژ و فشار بالا در حدود بیش از 100 تن بر متر مربع انجام می گیرد. گریتینگ الکتروفورج شده با شکل پنل هایی عرض یک متر در طول 6 متر ساخته می شوند. محدودیت این روش در ساخت گریتینگ بالای عرض یک متر است.
همانطور که گفته شد جوشکاری گریتینگ به روش القایی یا الکتروفورج و دستی یا CO2 انجام می گیرد. در روش جوش دادن گریتینگ به صورت الکتروفورج از استاندارد ANSI MBG 533 استفاده می شود. در این استاندارد تمامی پیوندها در قطعات تسمه باربر و رابط فورج می شوند. به همین دلیل در مورد میزان جوشکاری گریتینگ چشمه های داخلی قواعدی تعیین نشده است و فورج برای آن کافیست. در این استاندارد تسمه باربر به فریم گریتینگ جوش خورده و از یک سمت پاس اجرا می شوند.
در روش جوش دستی یا CO2 استاندارد مشخصی وجود نداشته و تولید کنندگان گریتینگ در ایران آن را بر حسب تجربه های شخصی به اجرا در می آورند. در این روش جوش دادن گریتینگ تسمه باربر و فریم طبق استاندارد ANSI MBG 533 جوش داده می شوند و به شکل از یک سمت پاس انجام می گیرد. در مورد چشمه های داخلی گریتینگ نیز میزان جوشکاری در مقایسه با ابعاد مش بندی به دو شکل از یک سمت در میان یا از یک سمت دو در میان خال جوش CO2 اجرا می گردد. این روش در میان بسیاری از تولید کنندگان گریتینگ انجام می گیرد و مقدار جوش با همین استاندارد مشخص می شود. در مورد مقاومت گریتینگ های ساخته شده با این استاندارد باید بگوییم که به دلیل اعمال بار از بالا به سمت پایین چشمه ها استحکام مطلوب را ایجاد خواهند کرد.
در روش الکتروفورج بعد از قرارگیری منظم تسمه و رابط جریان برق القا شده و اتصال توسط ذوب شدن و در هم فرو رفتن این قطعات انجام می گیرد. پس از آن نیز سطح یکنواختی در گریتینگ به وجود می آید. این گریتینگ ها در ابعاد مشخص و ثابتی تولید می شوند و سپس مطابق درخواست مشتری برش داده می شوند.